Актуальне сьогодні

Яка ґрунтова суміш краща?

Базовим шаром для виконання всіх малярських та багатьох інших будівельно-оздоблювальних робіт є ґрунтовка – спеціальна рідка суміш. Цей склад наносять на поверхні внутрішніх стін та фасадних, на стелю та підлогу.

Про класифікацію та особливості використання даного матеріалу детально розповідається далі. Текст також повідомляє, який виробник ЛФМ, що виготовляє відповідну продукцію, в Україні вважається найкращим в плані співвідношення якості та ціни.

Дана інформація стане в пригоді тим, хто планує капітальний або косметичний ремонт оселі, зведення дому чи будівельно-ремонтні роботи, що мають відношення до будь-яких архітектурних споруд житлового, комерційного чи іншого призначення.


Для чого використовують ґрунтовку?

Така ґрунтова суміш, що подовжує термін експлуатації об'єкта та шару будматеріалів, які поверх неї наносяться, виконує декілька важливих функцій:

  • завдяки усуненню пористості та попередженню відшаровування, вона суттєво зміцнює матеріал-основу;
  • покращує, зміцнює зчеплення основи з нанесеними на неї фінішними будівельно-оздоблювальними матеріалами різноманітної специфіки (це може бути штукатурка або всілякі лакофарбові засоби);
  • зменшує об’єми необхідного клею й фінішних покриттів у вигляді фарб та, відповідно, витрати на ці засоби – ґрунтовка здатна просочувати всі пори й нерівності на обробленій нею поверхні;
  • робить відносно важкі облицювальні матеріали, наприклад, керамічну плитку або натуральний камінь, менш залежними від навантаження.

Використовуючи потрібні види ґрунтовок, можна добитися ідеально рівної поверхні, однорідної та гладкої, зміцнити стіну перед її фарбуванням чи наклеюванням шпалер.

Така будівельна суміш запобігає вбиранню в основу лакофарбових засобів та клейових розчинів. Вона перешкоджає всмоктуванню рідини зі шпаклівки, не даючи останній пересохнути, а ще мінімізує вірогідність появи плям, які можуть проступити через шпалери. Такий ґрунтувальний шар дозволить використовувати фарбу світлих відтінків на темних стінних чи стельових поверхнях.

Крім того, ґрунтовка виконує роль ефективного антисептика. Вона стає на заваді розмноження представників патогенної мікрофлори, попереджує ураження оброблених поверхонь небезпечним для здоров’я грибком та цвіллю.


Класифікація: яка буває ґрунтовка

Даний популярний вид будматеріалу класифікують, залежно від його складу та виходячи з його функціональних особливостей.

За складом ґрунтовки можуть бути алкідного, акрилового, епоксидного та перхлорвінілового типу. Також у продажу можна знайти відповідні суміші мінеральні, фенольні, шелакові та гліфталеві.
Залежно від функціоналу, такі будівельні рідини можуть бути наступних типів:

  1. просочувальними – вони дозволяють вихідному матеріалу просочуватися в основу перед подальшою обробкою;
  2. глибоко проникаючими – такі розчини здатні проникати вглиб стіни чи іншої складової будівельної конструкції на 10 см та навіть більше, тим самим забезпечуючи зв’язування неоднорідних та пухких структур;
  3. антикорозійними – у результаті обробки металевих поверхонь відповідним ґрунтуванням іржа на них не утворюється;
  4. адгезійними – ці суміші підвищують міцність приклеювання облицювального матеріалу до основи засобом створення між ними особливого прошарку.

Описи та характеристики найбільш затребуваних ґрунтовок, які можна купити за цінами виробника тут https://tophim.com.ua/, наводяться нижче.


Що таке адгезійна ґрунтовка?

Така суміш є окремим підвидом ґрунтовок, який застосовується з метою посилення зчеплення між поверхнею основною та будматеріалами, що наносяться на неї.

Відповідний склад є універсальним – актуальним для обробки поверхонь бетонних, металевих та з деревини. Він також використовується для наступного монтажу кахлю, керамічної плитки, скла та пластику.

Виконують таке ґрунтування, що водночас зміцнює поверхні та захищає їх від ураження корозією, різними способами: за допомогою пензля-макловиці чи фарбувального валика вручну або засобом фарбо пульту. Якщо передбачається велика площа обробки поверхонь, краще віддати перевагу пульта або валику. А невеликі та важкодоступні ділянки, кути й вузькі смуги оброблять пензлем.


Що таке бітумна ґрунтовка?

Така готова для використання суміш є двохкомпонентною – вона включає бітум та розчинник однорідної маси.

Позитивними особливостями бітумного виду є висока адгезійна та проникаюча здатність. Завдяки таким властивостям, ця ґрунтовка забезпечує надійне приклеювання гідроізоляції.

Використовують її для ефективного захисту від несприятливих факторів зовнішнього середовища (волога, атмосферні впливи) поверхонь та конструкцій із бетону та металу. Бітумні ґрунтовки витримують широкий діапазон температур – морози та спека не знижують їх експлуатаційних характеристик.

Наносять такі суміші, призначені виключно для виконання зовнішніх робіт, після попереднього перемішування, шаром завтовшки 1 мм на сухі та чисті поверхні (піску та сміття на них не повинно бути).

Що таке ґрунтовка акрилова?

Даний вид будівельних розчинів слугує для зміцнення поверхонь усіх типів, у тому числі вапняних, гіпсових, цементних, бетонних, гіпсокартонних, дерев’яних тощо.

Такого роду ґрунтування зазвичай застосовується перед шпаклюванням, обробкою поверхонь вододисперсійною фарбою. Доцільним нанесення акрилової ґрунтувальної суміші є й перед наклеюванням шпалер або монтажем облицювальної плитки.

Вона використовується для робіт як внутрішніх, так і зовнішніх. У помірних кліматичних умовах цим атмосферостійким матеріалом, базовими компонентами якого є акрилові смоли, мармурові наповнювачі, ксилол та пігменти, також обробляють теплотраси.


Що має значення для вибору матеріалу?

Дати однозначну відповідь на питання, яка ґрунтовка краща, неможливо, оскільки цю суміш обирають відповідно до тих задач, що вона має виконувати, та специфіки її використання.

Можна навести кілька ключових факторів, які необхідно враховувати, щоб вибрати ґрунтовку правильно:

  • тип оброблюваних поверхонь – виробники пропонують як варіанти універсальні, так і спеціальні (наприклад, для металу краще підійде ґрунт з антикорозійними властивостями, а для газобетону – глибокопроникний);
  • умови використання – такі будівельні суміші випускаються для зовнішніх, вуличних робіт та внутрішніх (існують також окремі види ґрунтовок, адаптованих для приміщень із підвищеною вологістю);
  • бренд, що виготовляє цей продукт – в Україні високою якістю та прийнятними цінами зарекомендувала себе відповідна продукція вітчизняної компанії ТопХім;
  • вартість – цей критерій залежить від експлуатаційних характеристик матеріалу та місця його покупки (магазини-посередники продають товари з націнкою).

Беручи до уваги, які бувають ґрунтовки для стін чи інших поверхонь, де ви їх збираєтеся застосовувати та яким чином, а також зважаючи на власні фінансові можливості, ви оберете цю будівельну суміш безпомилково.


Зв'язок з керівництвом компанії
Не сподобався сервіс, робота менеджера, виконання робіт, якість продукції, маєте побажання чи запитання до компанії? Напишіть нам і ми розглянемо ваше звернення.