Актуальне про вентиляційні системи

Вентиляція в квартирі

Житлові багатоповерхові будинки вимагають наявності різноманітних комунікацій, що мають на меті постачання електрики, води, каналізаційне водовідведення, опалення приміщень тощо. Даний текст розповість про мережу штучної вентиляції квартир та оглядово пояснить монтаж інженерних мереж відповідного типу.

Завдання такого вентиляційного обладнання, яке повинно бути ефективним, економічним, ергономічним та відповідати нормам безпеки – створення комфортних кліматичних умов.

Розрізняють два типи вентиляції для квартир: припливну та припливно-витяжну. Їх влаштування пояснюється далі.


Припливна вентиляція

У житлі квартирного типу з невеликими приміщеннями припливна вентиляція (ПВ) вважається найпопулярнішим варіантом.

Вона є компактною, порівняно недорогою та характеризується високою ефективністю. Таке устаткування дозволяє забезпечити в квартиру доступ необхідних об’ємів свіжого повітря і водночас вивести через вентиляційні канали відпрацьовану повітряну суміш на кшталт пилу, слідів гару та випаровувань.

Класифікація ПВ включає три види:

  1. Центральний. У такій ситуації комунікація прокладається по стелі, вздовж стін та всередині вентиляційного каналу. Монтують її в прихожій або на балконі. Таке обладнання вимагає маскування.
  2. Бризери. Це припливні конструкції, що комплектуються зовнішнім клапаном, фільтром, нагрівачем та пристроєм для контролю й налаштувань із датчиками, які інформують про вологість температуру та вміст вуглекислого газу. Функціонал бризерів дозволяє виконувати регуляцію повітряного потоку для допомоги пульта управління.
  3. Механічний. Обладнання у вигляді керованих провітрювачів, які забезпечують нагнітання в житлове приміщення свіжого повітря. Швидкість його подачі можна регулювати.

Працюють такі системи за однаковим принципом – повітря фільтрується та підігрівається. Його подача забезпечується ззовні. Під час монтажу відповідних комунікацій враховують площу житла, висоту стелі, кількість санвузлів та осіб, що мешкають у квартирі.


Припливно-витяжна

Існує два варіанти влаштування припливно-витяжної вентиляції (ПВВ). Один із них передбачає природний приплив та витяжку повітря, інший – подачу та відтік повітряного потоку примусовий.
Для природної ПВВ монтують спеціальні настінні чи віконні клапани, що забезпечують подачу повітря. В альтернативному випадку система приводиться в дію вентиляторами.
Особливо актуальними такі вентиляційні мережі є для квартир значної площі, в яких встановлені щільні двері та герметичні пластикові вікна.
При цьому місцеву витяжку вище кухонної плити встановлюють додатково.
Діючими нормами регламентуються наступні показники продуктивності витяжки в різних приміщеннях квартири:

  • у кухні, де є плита, електрична або газова – 60 м³/год та 90 м³/год відповідно;
  • в окремих санвузлах (душових, ванних кімнатах та туалетах) – до 25 м³/год;
  • в сумісних санвузлах – до 50 м³/год.

Витяжне та припливне обладнання встановлюється окремо, в різних зонах квартири.

Подача повітряного потоку може бути як центральною, так і місцевою. У першому випадку він поширюється по всій площі квартири, в аналоговому – подається в одну кімнату.

Найбільшою ефективністю та економічністю характеризуються вентиляційні системи, що виконують функцію рекуперації. Вони включають спеціальний пристрій рекуператор, який забезпечує використання тепла відпрацьованого повітря для підігріву чистого повітряного потоку, що подається ззовні. Це дозволяє зекономити на опаленні квартири.

Позитивний момент і в тому, що в разі механічного пошкодження сітка для затінку не втрачає своєї цілісності, не розпускається та не розсипається. Після її розрізування обробляти краї не потрібно.


Проектування та монтаж

Якщо ви плануєте встановлення вентиляційно-витяжного обладнання або якщо вам потрібно змонтувати систему опалення, то ці послуги надасть інженерна компанія.
Вентиляція в квартирі потребує виконання попереднього проєкту, в якому представлена наступна інформація:

  • дані обчислень аеродинамічних показників (мається на увазі швидкість повітрообміну й обсяги вхідного та вихідного повітря);
  • схема розташування елементів вентиляційної системи;
  • аргументація вибору установок припливного та витяжного типу, пов’язана з даними їх економічності й продуктивності.

Оформити таку проєктну документацію може тільки фахівець.

Не менш відповідальним процесом є і монтаж вентиляцію у квартирі. Така робота, що передбачає чітке дотримання проєкту, має виконуватися досвідченим майстром.

Даний монтажний процес включає встановлення всіх складових вентиляційної системи, в тому числі вентиляторів, повітряних фільтрів із клапанами та решітками, повітропроводів, кухонних витяжок, рекуператорів та калориферів.


Фінішною стадією відповідної роботи є запуск обладнання та моніторинг ефективності його функціоналу.


Зв'язок з керівництвом компанії
Не сподобався сервіс, робота менеджера, виконання робіт, якість продукції, маєте побажання чи запитання до компанії? Напишіть нам і ми розглянемо ваше звернення.