Підказки та поради

Скільки потрібно внутрішньопідлогових конвекторів для опалення будинку — розрахунок за площею та об’ємом

Підігрів підлоги - це дуже сучасно та мега популярно сьогодні. І для тих, хто цікавиться даним методом обігріву свого будинку, вже знайомий такий термін, як внутрішньопідлоговий конвектор. Не будемо вдаватись в подробиці та довго пояснювати що це таке, натомість скажемо коротко, що внутрішньопідлогові конвектори - це радіатори, які встановлюються в підлогу і саме завдяки ним і відбувається її підігрів. Але найголовніше в даному питанні - це навіть не те, які конвектори обрати, а скільки ж їх треба. Адже від цього напряму залежить кінцевий результат вашої системи опалення в будинку.

Порада для кожного

Як вирахувати кількість потрібних конвекторів?

Для розрахунку кількості внутрішньопідлогових конвекторів для опалення будинку потрібно врахувати кілька факторів, таких як площа приміщень, об'єм приміщень, теплові втрати та характеристики конвекторів. Загальний алгоритм для розрахунку кількості внутрішньопідлогових конвекторів має наступний вигляд:

Визначте теплові втрати будинку:

Спершу необхідно розрахувати необхідну теплову потужність для опалення будинку. Це можна зробити шляхом врахування площі стін, вікон, даху та інших елементів будинку, а також теплової ізоляції.

Далі треба обов'язково враховувати кліматичні умови вашого регіону, такі як, наприклад, середня зимова температура.

Визначте потужність внутрішньопідлогового конвектора:

Потужність конвектора може бути вказана в його технічних характеристиках або в інструкції до виробу.

Радимо звернути увагу на рекомендовану потужність конвектора відповідно до площі або об'єму, яку він може обігріти. Далі саме про це і поговоримо більш детально.

внутрішньопідлоговий конвектор

Питання - відповідь

Розрахувати кількість внутрішньопідлогових конвекторів

Для розрахунку кількості внутрішньопідлогових конвекторів для опалення будинку потрібно врахувати як площу приміщень, так і їх об'єм. Відразу звертаємо вашу увагу, що наведені нижче розрахунки дають лише орієнтовні значення, адже кількість таких конвекторів може залежати від багатьох інших факторів, таких як ізоляція будинку, його розташування, кліматичні умови тощо. Рекомендуємо звернутися до фахівця в області опалення для точного розрахунку і вибору оптимального обладнання.

Розрахунок за площею

  1. Визначити площу кожного приміщення, яке потребує опалення.
  2. Додати всі площі приміщень, для яких потрібно встановити конвектори.
  3. Визначити потужність одного внутрішньопідлогового конвектора, яка зазвичай вказана в його технічних характеристиках або в інструкції.
  4. Поділити загальну площу приміщення на площу, яку може обігріти виключно один конвектор. Отримане число потрібно округлити до більшого цілого значення.
  5. Число, що вийшло в результаті перерахованих дій, і визначає кількість внутрішньопідлогових конвекторів, які необхідно встановити для опалення вашого будинку за площею. 

Розрахунок за об'ємом

  1. Визначити об'єм кожного приміщення, яке потребує опалення. Це можна зробити, помноживши площу кімнати на її висоту.
  2. Додати всі об'єми приміщень, для яких треба встановити конвектори.
  3. Визначити потужність одного внутрішньопідлогового конвектора (вона зазвичай вказана виробником в технічних характеристиках).
  4. Поділити загальний об'єм приміщень на об'єм, який може обігріти один конвектор. Отримане число округлити до більшого цілого значення.
  5. Число, що вийшло в результаті перерахованих дій, визначає кількість внутрішньопідлогових конвекторів, які необхідно встановити для опалення будинку за об'ємом. 

Реальна кількість конвекторів, що буде потрібною для обігріву вашого будинку, може залежати від багатьох факторів, таких як особливі умови будинку, клімат тощо. Тому варто обов'язково проконсультуватися з фахівцем в області опалення, який зможе здійснити точні розрахунки та надати конкретні рекомендації. Адже тільки залучившись підтримкою професіоналів вам буде гарантовано точність розрахунків, допомога у виборі оптимальної потужності конвекторів, їх оптимальне розміщення та оптимізація системи опалення в цілому!