Популярне у будівництві

Сланець у будівництві: різновиди та сфера застосування

Натуральний камінь, що поєднує в собі естетичний вигляд та відмінні експлуатаційні характеристики, є завжди актуальним будівельним матеріалом.

Серед них значний попит має сланецьце особлива гірська порода, структура якої включає багато мінералів, що розташовуються паралельними шарами. Завдяки такому складу, її можна розколювати на пластині, що, незалежно від товщини, зберігають міцність. Утворення сланцю в природному середовищі відбувається під дією високих температур та тиску.  

Детально про такий природний матеріал, зокрема, про технологію його видобутку, застосування, види та пріоритетні особливості можна прочитати в подальшому тексті. Також у пропонованій статті наводиться інформація щодо технологій обробки сланцевого каміння на промислових підприємствах. 


Як видобувають сланець?

Родовища цієї гірської породи, що є практично на всіх континентах земної кулі, розробляються найчастіше ті, в яких цей мінерал знаходить близько до поверхні.

Типовими зонами його видобутку є гребені схилів, де частини скель виступають у вигляді паралельно розташованих пластів.

Існує й інший, альтернативний спосіб видобутку сланцевого мінералу. Дана методика передбачає попередні розкопки родовищ та добування цього природного каміння відкритим методом. Така методика видобування сланцю традиційно використовується в Британії. На території цієї країни поклади даної породи залягають досить глибоко.

Розкопки у такому випадку виконують до настання холодної пори року. В умовах низьких, мінусових температур, мороз здатен розбивати окремі кам’яні глиби на сланці.

Цікаво, що методика видобування цього натурального каміння не зазнає змін упродовж тривалого часу. Щоправда, раніше цей процес здійснювався вручну або за допомогою простих механізованих пристроїв та коней. Зараз його забезпечує спеціальна техніка. 

як видобувають сланець

Для допитливих

Як обробляють сланець?

На спеціальних виробництвах, у промислових масштабах, практикується декілька видів обробки такого природного будматеріалу:

Нарізання кам’яних блоків

Цей процес виконують за допомогою дискових пил, верстатів зі штрипсовими пилами, а також засобом використання спеціальних канатів з наплавленням армованих алмазів.

Шліфування

Це багатоетапна робота, що включає первісну шліфовку, чорнову обробку, повторне шліфування та лущення.

Полірування
Його вважають найвищим ступенем обробки каменю, в результаті якої матеріал набуває блискучої, глянсової поверхні та ідеально чіткого візерунку.
Ударні технології

До таких методів відносять браширування, бучардування, а також обробку за допомогою ультразвуку та лазера.

як обробляють сланець

Різні способи обробки даного каменю дозволяють отримати сланець різноманітних фракцій, геометричних форм та фактур. Наприклад, для облицювання в тренді сланцева плитка з дзеркальною гладкою поверхнею, для ландшафтного дизайну актуальні камені колоті, а їх шліфований варіант доречний для фасадних панелей. 


Класифікація

Залежно від забарвлення та характеристик, обумовлених походженням та специфікою материнської породи, розрізняють декілька типів сланцевого мінералу.

1. Глинистий

Цей різновид сланцю має широкий діапазон забарвлення. Його палітра переважно представлена чорним та темно-сірим кольором. Рідше зустрічаються варіанти зелені та червоні. Типовими елементами пластин даного виду мінералу є кварц, вапняний шпат, слюда й інші домішки. Відповідну категорію натурального матеріалу використовують в різних промислових галузях. Це каміння застосовують для виробництва деталей електрощитів, наповнювачів для бетонних сумішей та покрівельної плитки. Також із глинистого сланцю роблять італійські олівці.

2. Кременистий

Каміння, що має здебільшого сірий відтінок. Базовою його складовою є роговиковий кварц. Додатково в цій породі нерідко містяться органічні включення. Наприклад, це можуть бути кістяки стародавніх радіолярій – морських мікроскопічних тварин типу планктону. Кременистий сланець актуальний для виготовлення таких будматеріалів як щебінь та силікатна цегла.

3. Аспідний

Він вирізняється лаконічним та надзвичайно ефектним чорним кольором, стійким до вигоряння. Використовують відповідний вид природного каменю переважно для внутрішніх оздоблювальних робіт.

4. Кристалічний

Домінують у цьому натуральному камені такі мінеральні речовини як слюда та кварц. Колір його варіюється від білосніжного та світло-голубого до сіруватого. Застосовують кристалічний тип мінералу, що вирізняється високим показником глиноземистості, під час виготовлення титану, а також як сировину для виробництва гранату та графіту.

Рідше в природі зустрічаються сланці горючі, гранатовмісні, вуглисті, менілітові, метаморфічні, хлоритові та інші види.

Як використовують сланець у будівництві

Застосування сланцю широко практикується як для декору інтер’єрів, так і під час зовнішніх будівельних робіт. Про це розкажемо більш детально далі. Але також зауважимо, що додатково відповідне природне каміння застосовується під час оздоблення таких архітектурних елементів як огорожі, колони, тераси, декоративні садові скульптурні композиції тощо.

Внутрішнє оздоблення

Для внутрішнього оздоблення це натуральне каміння найчастіше використовується у таких випадках:

  • декор окремих ділянок стін або однієї кімнати – такий дизайнерський прийом, що надає будь-якому приміщенню вишуканості та ексклюзивності, наразі є в тренді;
  • підлогове покриття – підлога зі сланцевої плитки є відмінним рішенням для вітальні, коридору або ванної кімнати (підвищена вологість для такого матеріалу небезпеки не представляє);
  • виконання декоративних елементів – такі прикраси інтер’єрів житлових та кухонних можуть бути імітацією цегляної кладки;
  • монтаж камінів – сланець не втрачає експлуатаційних характеристик в умовах високих температур і є вогнестійким, а каміни з нього виглядають дуже презентабельно.


Зовнішнє оздоблення

Для робіт надвірних, екстер’єрних природний камінь сланець нерідко застосовують з такою метою:

  • як облицювальний будматеріал – облицьовані сірим або чорним натуральним камінням фасади демонструють вигляд елегантний та вишуканий, до того ж, у такому випадку облицювання відіграє роль утеплювача;
  • обладнання покрівлі – зі сланцевих плит виготовляють черепицю для дахів (такий матеріал має теплоізоляційні властивості, попереджує потрапляння вологи та виглядає сучасно й естетично);
  • створення елементів декору – прикрас окремих ділянок стін житлових будівель або інших споруд;
  • ландшафтний дизайн – камені великих розмірів стають акцентами зон відпочинку, паркових та садових ділянок, а дрібніший сланець актуальний під час облаштування штучних, декоративних водойм;
  • мощення доріжок – це можуть бути тротуари, доріжки присадибні та під'їзні.


У чому переваги сланцю?

Даний натуральний будматеріал має багато пріоритетних особливостей, що зумовили його популярність та високий попит. 

  1. Зносостійкість та міцність. Цей мінерал практично неможливо механічно пошкодити, деформувати. На ньому не лишаються сліди від подряпин та тертя.
  2. Низька теплопровідність. Завдяки облицюванню фасадів сланцем, у приміщеннях цих споруд зберігається тепло взимку (це дає можливість заощадити на обігріві) та приємна прохолода в літню спеку.
  3. Водовідштовхувальні властивості. Мінерал має мінімальний коефіцієнт гігроскопічності і не провокує розвитку на поверхні патогенної мікрофлори, в тому числі грибка та плісняви.
  4. Елементарний догляд. Сланець не притягує пилу та бруду, а очищається й миється він легко за допомогою звичайної води без додаткових хімікатів (агресивні лужні засоби, навпаки, можуть погіршити вигляд каміння).
  5. Лояльність до дії ультрафіолетових променів. На сонці такий будматеріал не вигоряє, зберігаючи первісний вигляд упродовж багатьох десятків років. 
  6. Морозостійкість. Навіть найсильніші морози не призводять до утворення на поверхні каменю тріщин та інших деформацій. Вітер та опади, не залежно від їх інтенсивності, також для цього мінералу небезпеки не представляють.

Додатковим плюсом сланцю є також гнучкість та простота в обробці. Єдина умова для виконання відповідного процесу – наявність спеціального інструментарію. Розпиляти сланцевий камінь можливо лише за допомогою спеціальних пристроїв із алмазними наконечниками. 

ТОП 6
причин вибрати саме сланець

Зв'язок з керівництвом компанії
Не сподобався сервіс, робота менеджера, виконання робіт, якість продукції, маєте побажання чи запитання до компанії? Напишіть нам і ми розглянемо ваше звернення.