Підказки та рекомендації від Profman

Як замінити змішувач у ванній кімнаті?

Будь-які сантехнічні прилади та комплектуючі мають власний термін експлуатації. Змішувачі є винятком: згодом вони стають нездатними якісно змішувати воду чи починають протікати.

Найпростіше та ефективніше вирішення відповідної проблеми, яка перешкоджає комфортному проведенню гігієнічних процедур – виклик сантехніка додому. Альтернативний варіант – самостійна заміна прийшов у непридатність пристосування. Важливі моменти виконання цієї роботи, посильної домашніх майстрів, викладено далі.


Про головне

СПЕЦИФІКА КОНСТРУКЦІЇ та ФУНКЦІОНАЛУ ПРИСТРОю

Змішувач є сантехнічним пристроєм зі спеціальним картриджем усередині. Його базова деталь – кулька з важелем, поєднана з елементом управління.

Така кулька забезпечена трьома отворами. Одне забезпечує надходження холодної води, через інше надходить вода гаряча, а третє служить для подачі змішаного водяного потоку. Почергове відкриття цих прорізів відбувається в результаті повороту ручки-регулятора.

Рідше у продажу зустрічаються моделі у вигляді керамічної кран-букси. У таких пристроях, що відрізняються аналогічним принципом роботи, вода подається не кулею, а парою двох керамічних пластинок з отворами. Зразки минулого покоління з двома вентилями, що зараз використовуються рідше, передбачають регулювання води кожним клапаном окремо.

Встановлення нового змішувача полегшує комплектація сучасних моделей. Зараз вони випускаються та продаються разом з усією необхідною монтажною фурнітурою. Зазвичай цей пристрій комплектується блоком крана, ексцентриками, прокладками, поворотним або монолітним виливом і декоративними плафонами. Комплект поставки змішувача для ванни може додатково включати гнучкий шланг та душову лійку.

При покупці такого обладнання фахівці компанії Master911.ua настійно рекомендують звернути увагу на якість усіх комплектуючих, зокрема на те, щоб кріпильні гайки та різьблення на ексцентриках не мали дефектів.


ПІДГОТОВЧИЙ ЕТАП та ІНСТРУМЕНТАР

Перед тим, як приступати до роботи, необхідно перекрити подачу води на стояку, закривши запірний вентиль.

Підлогу в приміщенні краще заздалегідь застелити ганчірками. При заміні змішувача у ванні ганчірками застеляють її дно. Таке просте рішення попередить пошкодження поверхні даної сантехніки металевими елементами, що випадково впали на неї.

Також потрібно підготувати ємність для демонтованого крана. В іншому випадку вода з нього виливатиметься на підлогу. Для цього підходить звичайний таз.
Відповідний ремонт передбачає використання необхідних інструментів та витратних матеріалів:

  • плоскогубців;
  • розвідного ключа;
  • викруток – плоскою та хрестоподібною;
  • фум-стрічки, спеціальної нитки ущільнювача або сантехнічного льону для кращої герметизації сполук;
  • гумових чи силіконових прокладок.
Якщо комплектація змішувача не включає ексцентриків (таке буває вкрай рідко), їх набувають окремо.


ІНСТРУКЦІЯ ЗА ЗАМІНІ ЗМІШУВАЧА

Робочий процес, що передбачає заміну такого крана, включає чотири етапи, описаних нижче:

Демонтаж старого змішувача.

За допомогою розвідного ключа відгвинчуються накидні гайки, які фіксують гусак. Після його зняття слід відкрутити декоративні накладки, що використовуються для маскування кінців труб, що виходять зі стіни.

Коли старий кран використовувався багато років і відкрутити його непросто, краще скористатися спеціальною рідиною WD-40. Якщо цей засіб, який продається в господарських магазинах, нанести на різьбу, що заржавіла, через кілька хвилин її можна буде розкрутити без зусиль.

Зчищення іржі, викручування ексцентриків та намотування ущільнювача.

Зі сполук слід видалити корозію та вапняні відкладення. Після цього ексцентрики (перехідні деталі, що забезпечують кріплення обладнання до вивідних труб), демонтують, використовуючи розвідний ключ. Навіть якщо ці деталі цілі, їх краще викинути, а замість використаних ексцентриків встановити нові.

Поверх різьблення перехідників, у зворотний бік від її ходу, намотується ущільнювач. У цих цілях (для виключення протікання) доцільно застосування класичної лляної нитки ущільнювача для різьбових з'єднань або сучасної фум-стрічки. Після намотування льон змочується спеціальною пастою або просто водою. Нові перехідники вкручуються після видалення викруткою із кінців труб іржі.

Якщо дистанція між трубами не відповідає стандарту (15 см), ця відстань регулюється за допомогою перехідників.

Установка на місце декоративних накладок та накрутка гайок на ексцентрики.

На цьому етапі всередину кожної гайки пристрою вкладається зазвичай передбачена в комплекті постачання змішувача силіконова або гумова прокладка.

Після цього гайки накручують на перехідники. Спочатку ці деталі слід прикрутити вручну, а далі для надійності затягнути їх за допомогою ключа. Це слід робити акуратно та обережно, а не з максимальним зусиллям, щоб унеможливити пошкодження різьблення.

Підключення до змішувача зливу або душового крана.

Завершальний етап роботи передбачає вкручування в вилив аератора - входить в комплектацію пристрою насадки, що розсіює.

Фінішний момент – тестування якості виконання роботи. Для цього слід увімкнути подачу води в системі та відкрити кран повністю. Поки вода ллється на повну потужність, необхідно зробити ретельний огляд з'єднань. Якщо має місце текти, гайки слід затягнути тугіше.

В цілому, заміна змішувача у ванній є не особливо складною процедурою, якщо дотримуватись правил та алгоритму вищевикладеної інструкції. В аналогічній послідовності змінюються й інші крани, у тому числі настінні та інтегровані до борту раковин.


Зв'язок з керівництвом компанії
Не сподобався сервіс, робота менеджера, виконання робіт, якість продукції, маєте побажання чи запитання до компанії? Напишіть нам і ми розглянемо ваше звернення.