Популярне питання

Скільки коштує проект будинку?

Мати власний будинок – це мрія багатьох людей. Але його будівництво розпочинається з проекту. Самому зробити його практично неможливо, адже це зовсім непросто і потребує особливих знань та вмінь. Проектами займаються архітектори та архітектурні бюро. Вони професійно здійснюють розробку проектів будинків. Зрозуміти, який саме будинок вам потрібен та переглянути всі можливі варіанти проектів будинків можна ось тут. Адже варто замовляти лише в перевірених проектантів.

Від чого залежить ціна проекту?

Головне питання, яке цікавить багатьох – ціна проекту. Вона залежить від кількох факторів:

Складність

Чим більш складний проект, тим більше фахівців над ним працюють. Багато часу йде на розрахунок і обчислення, якщо в будинку є прорізи, еркери, балкони і ін. Зазвичай, це відноситься до будинків преміум-сегменту. Якщо хочете здешевити проект, то обирайте будинок в лаконічному стилі. Також варто розуміти, що двоповерхові будинки теж будуть вартувати дорожче, ніж одноповерхові.

Непростий рельєф

Якщо ви вирішили будуватися на нестійкому ґрунті або там, де є підземні води, то варто сказати про це проектантам. Адже потрібно спроектувати такий дім, який би витримав всі нюанси рельєфу. А це додаткові витрати, палі і ін. Здорожчання такого проекту може становити 30% від усієї суми.

Проект частково залежить і від площі будинку

Але зазвичай проектанти встановлюють мінімальний розмір будинку, за проект якого доведеться заплатити. Наприклад, 130 метрів квадратних. І навіть, якщо у вас будинок на 100 квадратних метрів, то оплатити однаково доведеться мінімальну суму.


Хто працює над проектом будинку?

Для того, щоб спроектувати сучасний будинок, потрібно звернутися у проектне бюро, яке надає комплексні послуги. Адже, щоб спроектувати «правильний» дім, варто зрозуміти, що над його проектом працює кілька відділів фахівців: архітектурний, конструктивний, інженерний.

Архітектурний розділ

Архітектурний розділ – це відділ, який створює зовнішній вигляд будинку, його фасад, планування. Це ті речі, які найбільше цікавлять замовника. Архітектор безпосередньо спілкується з замовником.

Конструктивний розділ

Конструктивний розділ – дуже важливий, адже тут робляться розрахунки на міцність матеріалу, а також саме тут розробляється тип та вид фундаменту. Для цього треба мати дані геолорозвідки та геодезичних пошуків. Конструктор повинен вказати всі нюанси, які стосуються фундаменту, а також дати чіткі рекомендації.

Інженерний розділ

Інженерний розділ необхідний для того, щоб людям у домі жилося комфортно. Він визначає наявність і розміщення труб, каналізації, розеток і всього іншого, що необхідне для життя.


Для того, щоб сучасний будинок був дійсно якісно спроектований, всі відділи працюють у зв’язці. Адже тільки таким чином можна забезпечити дійсно хороший проект. Одна людина, як правило, не може орієнтуватися у всьому, тому зробить проект не дуже добре. Зазвичай, конструкторське бюро має кілька спеціалістів, які здатні розробити проект дому, виходячи з усіх нюансів. Насправді, для проекту потрібно кілька спеціалістів, і чим вищий рівень їх кваліфікації, тим ціна на послуги буде більшою.

При бажанні зекономити замовники часто звертаються до архітектора-одноосібника або людини, яка пропонує проекти за низькою ціною. В результаті в процесі роботи може виникнути чимало питань, а виконроб не зможе за них відповідати або й виправити. Адже будівельники працюють з наданою документацією.
Інколи буває й так, що архітектор не надає повну суму вартості на проект. Наприклад, спочатку називає одну вартість, але потім виявляється, що це ціна лише на архітектурний розділ, а за інженерний і конструкторський потрібно додатково платити. В результаті замовник лишається обманутим і змушений доплачувати. 


Скільки коштує проект будинку?

Проекти можуть бути типові і індивідуальні. Проект одноповерхового типового будинку на 100 квадратних метрів обійдеться приблизно в 17 тисяч гривень. При цьому індивідуальний проект уже вартуватиме 30 тисяч. Проект типового будинку з мансардою на 120 метрів квадратних коштуватиме приблизно 20 тисяч гривень, а його індивідуальний аналог вже 36 тисяч.
Найдорожче коштуватимуть будинки від 250 метрів квадратних. Типовий – від 35 тисяч гривень, а індивідуальний – від 75 тисяч гривень і вище. 

Де замовляти проект будинку залежить лише від вас, але обов’язково зробіть правильний вибір, адже від цього залежатиме ваш комфорт та довговічність будівлі.


Зв'язок з керівництвом компанії
Не сподобався сервіс, робота менеджера, виконання робіт, якість продукції, маєте побажання чи запитання до компанії? Напишіть нам і ми розглянемо ваше звернення.