Завжди актуальне

Фундаментні блоки для будівництва

Експлуатаційні характеристики будь-якої споруди значною мірою визначаються якістю будівництва її фундаменту та використаними для цієї бази матеріалами.

Забезпечити міцність та надійність будівельних конструкцій житлової, комерційної, виробничої та іншої специфіки здатні сучасні фундаменті блоки – залізобетонні монолітні вироби.
Про ключові характеристики даних будматеріалів, зокрема, їх класифікацію, типові габарити, стандарти маркування та вартість можна прочитати далі.


Особливості конструкції, матеріалів та виготовлення

Блок фундаментний (ФБ) являє собою модуль із бетону, обладнаний металевими, сталевими петлями. Такі елементи використовуються для зачеплення та транспортування цих виробів вантажопідйомною технікою, в тому числі під час виконання будівельно-монтажних робіт.

Дані конструкції, що виготовляються для монтажу фундаментів, стін цокольних приміщень, паркінгів та підвалів, а також слугують будматеріалом для огороджень, попереджуючих осипання ґрунту, мають форму паралелепіпеда.

Виробництво такої актуальної продукції здійснюється виключно в промислових умовах. На відповідних підприємствах забезпечується її обов’язковий технічний контроль за допомогою необхідних приладів в спеціальних лабораторіях. Мета такої роботи – перевірити всі характеристики фундаментних блоків на предмет їх відповідності нормам ДСТу.

Згідно передбачених законодавством державних стандартів, виготовляють ФБ з різних видів бетонної сировини середньої та високої міцності:

  • керамзитного та силікатного бетону;
  • газобетону;
  • бетонів марок М50-М200;
  • бетону класу В100.
Мінімальним допустимим значенням щільності такого матеріалу на основі керамзиту та силікату вважається показник 1800 кг на 1 кубометр.

Армована сітка, виготовлена із високоміцного сталевого сплаву, надає блокам для фундаменту додаткової міцності, як і їх армування. Ці елементи здатні підвищувати опір тиску, зумовлений навантаженням від ваги споруди.

Додатковими складовими сировини для ФБ є пластифікатори, що роблять матеріал більш стійким до впливу низьких температур.


Які бувають фундаменті блоки?

Такі вироби розрізняють за типами, габаритами та маркуванням.

Типова класифікація ФБ включає три категорії.

  1. ФСБ (суцільні фундаменті блоки). Вони під час спорудження різноманітних будівель використовуються найбільш часто. Такі модулі є матеріалом для монтажу фундаментів стовпчастого та стрічкового типу.
  2. ФБВ. Від ФСБ ця категорія відрізняється наявністю спеціального повздовжнього вирізу. Даний елемент дозволяє зручно монтувати в фундаменті перемички та підводити через нього в будівлі інженерні комунікації.
  3. ФБП. Такі вироби являють собою пустотілі конструкції стандартної довжини 238 см з квадратними порожнечами всередині. Їх застосовують як незнімну опалубку. Практичне застосування ФБП передбачає заповнення їх порожнин рідким рідкою бетонною сумішшю. Усі шви горизонтального розташування перед цим процесом обладнують стрижнями арматури.

Зазвичай блоки фундаментні, види яких відрізняються суцільною будовою, використовують для будівництва як багатоповерхових житлових будинків, так і приватних домів котеджного типу. Застосовують цей будматеріал і для спорудження стін цокольних поверхів, споруд без опалення, господарських будівель та підвалів, які експлуатуються при температурі від -70 °С до +50 °С.


Габарити

Розмірна сітка ФБ строго регламентується ДСТУ 13579-78.

Даний стандарт у першу чергу висуває вимоги до ширини відповідних будівельних модулів. При цьому довжину й висоту цих конструкцій законодавчі норми вважають параметрами другорядного значення.

Будівельна промисловість відповідної галузевої специфіки виробляє таку продукцію в асортименті. Наразі випускаються типові фундаменті блоки, розміри яких є наступними:

  • довжина 88, 118, 238 та 240 см;
  • ширина 30, 40, 50 та 60 см;
  • висота 28 та 58 см.
Серед них найбільші параметри характеризують варіант 2400х600х580 мм, а найменші – ФБ 880х580х300 мм.

Невеликі модулі дозволяють обійтися без розколювання цілісних блоків у разі необхідності, коли довжина або ширина фундаменту чи іншої частини споруди вимагає відповідного рішення. Тим самим компактні, вкорочені ФБ значно полегшують та прискорюють монтажні роботи і забезпечують можливість максимально щільного вкладання.

Найбільший попит має варіант з висотою 58 см.

Уже на етапі створення архітектурного проекту потрібно чітко визначити, який розмір фундаментних блоків слід використати.

Цю характеристику ФБ обирають, враховуючи вагу майбутньої будівлі, а також опорну здатність ґрунту під нею та самого фундаменту.

Наприклад, для ґрунтів з малою щільністю, зокрема, глинистих, є підходящими модулі широкі, а якщо ґрунт має грубоуламковий склад, можна застосовувати ФСБ стандартних габаритів.

Залежно від параметрів, вага таких будматеріалів становить від 279 кг до 2 тонн.

Варто знати, що фізична величина ФБ та його номінальна довжина і висота не є однаковими – різниця, передбачена для можливості корекції технологічних відхилень габариту виробів під час монтажу стін, складає 2 см.


Маркування

Ключовий показник, який слід враховувати, обираючи фундаментні блоки, – маркування цієї будівельної продукції.

Зазвичай назва марки даного будматеріалу містить буквені абревіатурні дані про його вид, комбінацію цифр, що зазначають розміри в дециметрах, та заключну літеру, яка констатує тип бетону, використаного для виготовлення ФБ даного взірця.

Наприклад, маркування ФСБ 12-4-6с означає: фундаментний блок суцільний (стіновий) довжиною 12 дм, шириною 4 дм та висотою 6 дм, виготовлений із силікатного бетону.

Відповідно, кінцевою буквою «т» позначають «важкий бетон», а літерою «п» – бетон із пористими наповнювачами.

Для вибору маркування ФБ першочергове значення мають кліматичні та інші умови їх експлуатації.


Скільки коштують блоки фундаментні?

Залежно від матеріалу виготовлення, конструкційних особливостей та параметрів, діапазон цін відповідної будівельної продукції в Україні варіюється приблизно від 830 гривень до 3500 гривень за її одиницю.

Більш вигідно, без націнок такий затребуваний будматеріал можна купити у виробника. Організації-посередники пропонують його дорожче.


Переваги фундаменту з ФБ

Збірний стрічковий фундамент, виконаний із відповідних модулів з дотриманням необхідних будівельних технологій, відрізняється рядом плюсів:

  • міцністю – стійкість до деформацій та значна несуча здатність дозволяє прослужити відповідній базі до 150 років;
  • стійкістю до несприятливих кліматичних умов і погодних явищ, а також до невисокої щільності ґрунту;
  • здатністю до витримування значних навантажень (такий фундамент витримає будівельну конструкцію з кількома поверхами та важкими перекриттями);
  • можливістю будівництва на нерівному рельєфі, в тому числі на схилах;
  • наявністю монтажних пазів для точних стиків модулів та оптимально щільного їх розташування.

Після завершення фундаменту з ФБ не потрібно чекати, коли він висохне чи застигне – переходити до наступних будівельних робіт можна відразу.

Додатковою пріоритетною особливістю є вартість такого будматеріалу. На питання, який фундамент дешевше, можна відповісти: той, що з фундаментних блоків.

Зв'язок з керівництвом компанії
Не сподобався сервіс, робота менеджера, виконання робіт, якість продукції, маєте побажання чи запитання до компанії? Напишіть нам і ми розглянемо ваше звернення.