Поради від експерта

Використання кондиціонерів

Створити в приміщенні оптимальний мікроклімат допомагає спеціальна побутова техніка – кондиціонери. Незважаючи на популярність таких пристроїв, про особливості їх функціоналу та вибору знає далеко не кожен користувач. Матеріал пропонованої статті включає рекомендації, які дає фахівець Богдан Березенський – провідний технічний експерт компанії Vencon.


Що варто знати про застосування систем кондиціювання?

Дану електротехніку зазвичай сприймають як агрегати для охолодження повітря в приміщенні та підтримки в ньому оптимальної для самопочуття людей температури й вологості під час спекотної погоди.

Дійсно, кондиціонери характеризуються принципом роботи на охолодження. Їх функціонал здатен забезпечувати передачу надмірного тепла з кімнати назовні. Механізм роботи пристрою полягає в здатності рідин до поглинання повітря під час випаровування та виділення його під час конденсації.

Коли кондиціонер працює на охолодження, відібране в кімнаті надмірно тепле повітря поглинається фреоном, після чого дана речовина надходить до вентилятора внутрішнього блоку й обдуває конденсатор. Це призводить до зниження температури повітря в приміщенні.

На думку Березенського, не менш важливою є інша функція такої техніки, що працює на обігрів. Кондиціонери спеціаліст рекомендує придбавати і як джерело для обігрівання житлових та інших приміщень.
При цьому, як зазначив експерт, варто звертати увагу на вказаний у технічній документації на кондиціонер температурний діапазон, в межах якого ця модель здатна нормально працювати.

Наприклад, якщо він становить від -5 °С до +25 °С, то коли за вікном стовпчик термометра опустився нижче, вмикати пристрій для обігріву вже категорично не можна. У ситуації ігнорування такого правила в кращому випадку термін експлуатації агрегату суттєво скоротиться через передчасне зношення компресора.

Під час зимового пуску кондиціонер підвищує температуру в кімнаті внаслідок роботи нагрівача картера компресора, що забезпечує підігрівання олії та попереджує її загуснення. Також процес обігріву забезпечується електричним кабельним нагрівачем дренажу, інтегрованим у зовнішню ділянку дренажного трубопроводу, та сповільнювачем швидкості обертання вентилятора зовнішнього блоку.


Базові комплектуючі

Не залежно від виду та модифікації, конструкція кондиціонера включає чотири базові елементи, замкнуті в герметичну систему фреонопроводів:
  • компресор;
  • конденсатор;
  • випарник;
  • терморегулюючий вентиль.
Усе це обладнання поміщене в корпус пристрою, що має внутрішній та зовнішній блок. Відомо, що перші моделі такої техніки монтувалися безпосередньо у віконних отворах та працювали дуже гучно. Крім того, їх розташування було незручним.

Згодом розробники вдосконалили конструкцію пристрою, розділивши її цілісний корпус на два окремих блоки – внутрішній та зовнішній.

Такі сучасні, потужні та ергономічні кондиціонери виробництва провідних брендів в асортименті можна купити на сайті vencon.ua з професіональною установкою.


Видова специфіка та її врахування при виборі кондиціонера

Експерт Б.Березенський рекомендує під час покупки такої актуальної техніки враховувати кілька важливих критеріїв.

1. Конструкцію кондиціонера.

У продажу представлені моделі з моноблочною конструкцією та спліт-системи, що включають два і більше блоків. Моноблочний варіант, що комплектується гофрою для відведення теплого повітря, відрізняється мобільністю. Спліт-системи бувають стандартними (вони мають два блоки) та з кількома внутрішніми блоками. Останній варіант дозволить коригувати температуру повітря одразу в декількох кімнатах й підходить для великих приміщень.

2. Тип монтажу.

Кондиціонери бувають настінними, підлого-стельовими, канальними й касетними та колонними. Найпопулярнішими вважаються моделі настінні. Функціонал таких технологічно просунутих пристроїв підтримує режими охолодження, нагріву, іонізації, очистки та зволоження повітря. Підлогово-стельову альтернативу вирізняє зручність установки внутрішнього блоку та можливість управління напрямком повітряного потоку. Колонні моделі монтажу не потребують, а канальні та касетні для квартир не підходять.

3. Потужність.

Ця характеристика даної кліматичної техніки обирається відповідно до площі приміщення. На думку експерта, для квартири зі стандартною висотою стелі (до 3м) кондиціонери слід обирати з розрахунку 1кВт та 10 м² кімнати. Фахівець також зауважив, що значення мають і додаткові моменти. Наприклад, якщо вікна приміщення виходять на південь, і в ньому перебуває багато людей, краще купити модель із запасом потужності, що перевищує стандарт на 15-20%.


Додатково слід брати до уваги тип компресора, гучність роботи техніки і спектр її корисних функцій (це може бути підтримка гарячого запуску, захисту від замерзання, управління по Wi-Fi, автоматичного очищення тощо).


Зв'язок з керівництвом компанії
Не сподобався сервіс, робота менеджера, виконання робіт, якість продукції, маєте побажання чи запитання до компанії? Напишіть нам і ми розглянемо ваше звернення.